Strani

sreda, 30. julij 2014

Chamonix: dežuje, 12 stopinj

Letošnje poletje je kislo, tega gotovo nihče ne zanika. A če si nekje na obali in imaš namesto 35 zgolj 25 stopinj, še gre. Če načrtuješ pot v Chamonix in se veseliš plezanja s pogledom na Mt. Blanc, je lahko pa precej neprijetno. Zakaj? Ker je bilo dan pred odhodom tam zgolj 12 stopinj!

Ja, letošnja poletna plezalna avantura naj bi nas vodila v Chamonix in veselila sem se, da bom tam lahko v živo gledala tudi tekmo svetovnega pokala, pa smo se morali odločiti, da načrte spremenimo. Najprej smo jih za dva dni odložili. Tekmo smo si ogledali na TV in ugotovili, da smo imeli prav - občinstvo na tekmi je bilo očitno oblečeno v pulije in bunde. Brrr ...V nedogled pa ne gre odlašati - starši imajo dopust pač planiran. In tako smo spet spremenili načrt. Bo pač treba do Azurne obale in nato čez Provanso do Chamonixa - tako bo do našega prihoda tja minilo kar nekaj časa in vreme se bo vmes gotovo izboljšalo.
Saj se bo, kajne? ...

Držali smo pesti. Mami, ati, sestrica in jaz smo spakirali vrvi, komplete, plezalke. Babi in dedi sta naložila kolesa. In ... akcija!

Dober začetek. Postanek na Azurni obali je prinesel sonček.
Albertville. Olimpijsko dvorano prenavljajo.
Deset dni potepanja, pa smo le prišli tudi v Chamonix. In ...Vreme je bilo spet porazno. Že v Albertvillu nas je ujela huda nevihta, ki je na poti v visokogorje preko ceste podrla nekaj dreves, v Chamonixu pa tudi tokrat dež in 12 stopinj.

Ostali smo do naslednjega dne in si ogledali prvo zimsko olimpijsko mestece, ki je seveda pravi raj za shopping vsega, povezanega s plezanjem (in tudi po prijaznih cenah), nato pa smo morali naravi priznati premoč. Ja, ne gre drugače. Lepo v tunel pod v oblake zavitim Mt. Blancom in dalje. Morda pa bo na italijanski strani Alp izboljšanje.

Ja, našli smo nekaj sončka. Pa tudi tistih prvih 10 dni, ko smo se z juga Francije vozili v Savojske Alpe, smo dobro izkoristili. Poročilo sledi ... :D

Da te v drugi polovici julija zebe, pa ni ravno običajno. V Chamonixu bomo plezali drugič :(
Tudi obisk ledenika je šel po zlu. Smo ga pa vsaj od daleč videli. Potem pa hop v tunel in ...
Che bella Italia! Sonček ... Metuljčki ...
Prav. Lahko focaccia nadomesti croissant? Neee. Ampak tokrat žal ne gre drugače.

Ni komentarjev:

Objavite komentar