Strani

sreda, 2. oktober 2013

Opičji indeks?

Česa vsega se ljudje ne spomnijo!

Z mami pogosto pregledujeva plezalne dogodke in različne novice o plezalcih, in že večkrat sva opazili, da je ob njihovih podatkih omenjen tudi "ape index" oziroma opičji indeks. In kaj podatek o tem, koliko opice je v tebi, pravzaprav pomeni?

Hm ... Indeks je pravzaprav razlika med telesno višino in dosegom rok - če se spomnite slike pravilnih telesnih proporcov Leonarda da Vincija, naj bi bila izmera ravno iztegnjenih rok v višini ramen od prsta do prsta enaka telesni višini. Ampak pri nekaterih ljudeh ni tako. Na primer pri najboljših plavalcih, kjer dolge roke zagotavljajo daljše zamahe (kot pri M. Phelpsu), in pa seveda pri plezalcih. Ja, plezalci so precej opičji! Nekateri imajo razpon rok za dva centimetra daljši od višine, drugi tudi za pet centimetrov. In zakaj je to pomembno? Ker lahko dosežeš dlje!

No, so pa tu tudi pomisleki. Adam Ondra dokazuje, da imaš lahko tudi zelo kratke roke, pa veljaš za enega najboljših plezalcev na svetu. In potem je tu še dejstvo, da ti 5 cm daljše roke ne koristijo kaj prida, če meriš na primer 155 cm, drugi pa 170 cm. Ali pa, še najbolj očiten pomislek: opice se zvirajo po drevesih in se obešajo z veje na vejo, ne pa plezajo po skalah! ... Mogoče bi se raje morali domisliti "kozjega indeksa" in ugotavljati, kdo ima stopala bolj podobna gorskim kozam :)

Kakor koli ... Ugotavljanje, kdo v naši družini je najbolj opičji, je bilo precej zabavno. Sama imam indeks +3 cm, torej sem pravi šimpanz. Potem me je prehitela mami: +5,3 cm. Mami je orangutan. Izmerili smo še atija, ki je nekoliko ugovarjal, da gotovo nima opičjih rok. +7,9 centimetra! Ja, ati je gorila. In potem smo k metru nagnali še sestrico, za katero smo mislili, da je naš mali ljubki gibon. Glej, glej ... Moja sestrica pa ni prav nič opičje sorte, saj je njen opičji indeks negativen: razpon rok ima za pol cm manjši od višine.

???

Kakor koli: zabavno je vedeti, v kom v družini je največ opice. In tudi to, da očitno v višino rastem bolj slabo, rastem pa zato kar precej v roke - se vsaj nekje pozna. Na plezalne rezultate pa po našem mnenju razpon rok ne vpliva kaj dosti ;)

Ni komentarjev:

Objavite komentar